18 Μαΐου, 2024

Ομιλίες - Άρθρα

Επιστροφή
 
+ + -
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Να μην εξοντώσουμε με πρόστιμα τους αγρότες.
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

 

 

 ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

«Να μην εξοντώσουμε με πρόστιμα τους αγρότες.

 

Άλλο μία επιχείρηση που συστηματικά απασχολεί εργαζομένους

και κάποιους δεν τους έχει ασφαλισμένους......

 

............και άλλο κάποιος στο χωριό, που χρειάζεται να πάρει για μια μέρα

έναν απασχολούμενο για να καθαρίσει το χωράφι του, και γι αυτό αναγκάζεται να χάσει 5 - 6 ημέρες λόγω της γραφειοκρατίας,

προκειμένου ν α καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές»

 

 « Πράγματα αυτονόητα για πολλά χρόνια,

για πρώτη φορά γίνονται πραγματικότητα.

Έπρεπε να έρθει η συγκεκριμένη κρίση,

για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά

τα οποία έπρεπε να τα έχουμε κάνει πολλά χρόνια πριν......»

 

Σχετικά με ασφαλιστικά ζητήματα τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. κ. ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, στις 12-12-13.

Ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ δήλωσε πως, επιτέλους, βρέθηκε μια Κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα τους ελέγχους για διασταύρωση στοιχείων, και τη διακοπή καταβολής συντάξεων στους .....πεθαμένους.

Τόνισε, την υποχρέωση όλων των Ελλήνων να εξασφαλίσουν τη  βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καταβάλλοντας και την τελευταία εισφορά, καταπολεμώντας και την τελευταία περίπτωση εισφοροδιαφυγής.

 Αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας οι οποίοι εδώ και δυο χρόνια εργάζονται χωρίς να πληρώνονται. Πρόκειται για υπαλλήλους  που απασχολούταν σε θέσεις εργασίας στα Νομικά Πρόσωπα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τα οποία έπρεπε να μεταφερθούν αυτοδίκαια σε προσωποπαγείς θέσεις στα νέα Νομικά Πρόσωπα των Περιφερειών. Ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ σε συνεργασία με τον κ. ΤΑΜΗΛΟ και άλλους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε σχετική τροπολογία, για την οποία εξασφάλισε τη συναίνεση ακόμη και της αντιπολίτευσης.

 

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. τοποθετήθηκε, επιπλέον, σχετικά με την αδυναμία αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι έχασαν τη δουλεία τους να διατηρούν βιβλιάριο υγείας, καθώς και τη δυσκολία πρώην ασφαλισμένων στην Α.Τ.Ε. οι οποίοι μετά από εθελούσια έξοδο αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν επειδή τους λείπουν λίγοι μήνες ασφάλισης.

Επανήλθε στο θέμα των εκπαιδευτικών με προβλήματα αναπηρίας, οι οποίοι λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων των ΚΕΠΑ, αδυνατούν να προσληφθούν, κατά προτεραιότητα, ως αναπληρωτές, ενώ δεν παρέλειψε να  υπογραμμίσει την ευαισθησία που επέδειξε η Κυβέρνηση στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, με την εντολή να επανασυνδεθεί το ρεύμα στους μη έχοντες, στους ανήμπορους, δηλώνοντας ότι «Αυτή η Κυβέρνηση βρίσκει και τα χρήματα και τη δύναμη να τις καλύψει τέτοιες κοινωνικές ανάγκες».

 

Παραθέτουμε την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.youtube.com/watch?v=tn4RbkgyPKw&feature=youtu.be

 

........Πράγματα αυτονόητα για πολλά χρόνια, για πρώτη φορά γίνονται πραγματικότητα. Για παράδειγμα οι έλεγχοι για διασταύρωση στοιχείων, το να μην παίρνουν σύνταξη πεθαμένοι. Έπρεπε δηλαδή να έρθει η συγκεκριμένη κρίση, να έρθει η συγκεκριμένη ηγεσία στο Υπουργείο για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα οποία έπρεπε να τα έχουμε κάνει πολλά χρόνια πριν.

Σε στιγμές που το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος πρέπει ο κάθε υπόχρεος να καταβάλλει τις εισφορές του. Είναι μία αυτονόητη υποχρέωση, αν θέλουμε να επισχύει η αλληλουχία των γενεών. Επειδή σπρώχνουμε πολύ κόσμο σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, είναι σίγουρο ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να σηκώσει από μόνο του αυτό το βάρος. Πρέπει επομένως και η τελευταία εισφορά να εισπραχθεί και η τελευταία περίπτωση εισφοροδιαφυγής να καταπολεμηθεί.

Αυτό επιχειρείται με το παρόν νομοσχέδιο, όπως και με προηγούμενα νομοσχέδια και πρέπει να έχουν τη συναίνεση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Το βάρος στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος δεν ανήκει σε καμία παράταξη, ανήκει σε όλους μας. Έχουμε υποχρέωση έναντι των επόμενων γενεών να εξασφαλίσουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα αντέξει. Για να αντέξει, πρέπει να πούμε αλήθεια στους πολίτες και να πάρουμε μέτρα που κινούνται προς στη σωστή κατεύθυνση, να μην αισθάνεται κάποιος ότι αδικείται ούτε κάποιοι ότι φέρουν μεγαλύτερα βάρη και άλλοι μικρότερα βάρη.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να δείτε κάποιες περιπτώσεις που θα σας αναφέρω.

Η μία περίπτωση είναι τα πρόστιμα που επιβάλλουμε για παράνομη απασχόληση χωρίς να καταβάλλονται οι εισφορές. Σε ειδικές περιπτώσεις είναι υπερβολικά, όπως για τους αγρότες, που ένας παίρνει περιστασιακά για μια μέρα κάποιον για να καθαρίσει το χωράφι του. Να μην τον εξοντώσουμε! Άλλο είναι μία επιχείρηση που συστηματικά απασχολεί εργαζομένους και κάποιους δεν τους έχει ασφαλισμένους και άλλο κάποιος στο χωριό που χρειάζεται να πάρει μια μέρα έναν απασχολούμενο για να καθαρίσει το χωράφι του. Εκείνος έχει την πρόθεση να καταβάλλει τις εισφορές, αλλά το γραφειοκρατικό σύστημα είναι τέτοιο που πρέπει να χάσει πέντε ή έξι μέρες για να καταβάλει την ανάλογη ασφαλιστική εισφορά.

Εδώ πιστεύω ότι έχουμε περιθώριο να βελτιώσουμε το σύστημα και πιστεύω ότι θα το κάνετε. Θα το μελετήσουμε όλοι μαζί για να βρούμε μία δίκαιη λύση, να πληρώνουν όλοι, αλλά να μην εξοντώσουμε αυτόν που περιστασιακά απασχολεί κάποιον.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά σε αυτό που κάνετε με τα βιβλιάρια υγείας για τους αυτοαπασχολούμενους υπό προϋποθέσεις και αυτό είναι πολύ θετικό. Είναι πάρα πολλοί οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τις δουλειές τους και υποφέρουν λόγω της κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι η ευαισθησία όλων μας είναι η ίδια. Άρα, το Υπουργείο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα δει το θέμα και άλλων ομάδων που θέλουν αυτήν τη στιγμή να έχουν ένα βιβλιάριο για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε και πρέπει να το δείτε –το είπα και στον κύριο Υπουργό, το λέω και σε σας- είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχασαν το δικαίωμα να προσληφθούν ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, γιατί στα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας δεν πήγαν οι επιτροπές στην ώρα τους. Το αποτέλεσμα είναι το Υπουργείο Παιδείας να ζητάει το πιστοποιητικό από τα ΚΕΠΑ, τα ΚΕΠΑ να μην έχουν πάει και αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Θα είχαν προσληφθεί αναπληρωτές και τώρα δεν προσλήφθηκαν. Πώς θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα αδικίας που έχουν αυτοί οι άνθρωποι; Αν πήγαινε η επιτροπή, θα τους έβγαζε σίγουρα δικαιούχους πρόσληψης κατ’ εξαίρεση και τώρα έχασαν το δικαίωμά τους αυτό. Θέλω να το δείτε. Έκανα και στον Υπουργό Παιδείας σχετικό ερώτημα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε μία εξόφθαλμη αδικία.

Ένα τρίτο θέμα, κύριε Υπουργέ, είναι το θέμα των ασφαλισμένων στην πρώην Αγροτική Τράπεζα. Τους δώσαμε το δικαίωμα το 2012 να φύγουν με εθελούσια έξοδο. Έφυγαν και λείπουν από τον καθένα έξι μήνες, επτά μήνες, για να συμπληρώσει πλήρως τα τριάντα πέντε χρόνια. Αυτούς τους μήνες που λείπουν, τους τέσσερις, πέντε, έξι, επτά πρέπει να βρούμε μία διαδικασία να τους εξαγοράσουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά να μη χάσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να ασφαλίζονται στο Ταμείο της Αγροτικής Τράπεζας, της ΑΤΕ. Είναι ένα δίκαιο αίτημα. Είμαι βέβαιος ότι θα το δείτε, έχετε την ίδια ευαισθησία και εσείς και ο κύριος Υπουργός. Μιλήσαμε, μου είπατε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα το δείτε με καλή διάθεση. Είμαι βέβαιος ότι όλες οι πτέρυγες θα στηρίξουν και αυτό το αίτημα.

Ένα τέταρτο –και τελευταίο- θέμα αφορά την τροπολογία. Θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Στρατούλη και τον κ. Μητρόπουλο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και τους εκπροσώπους από τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν μια τροπολογία για μία δίκαιη ρύθμιση.

Βάσει του «Καλλικράτη», κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, το προσωπικό που απασχολούταν σε θέσεις εργασίας στα Νομικά Πρόσωπα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με σύμβαση αορίστου χρόνου έπρεπε να μεταφερθούν αυτοδίκαια σε προσωποπαγείς θέσεις στα νέα Νομικά Πρόσωπα των Περιφερειών. Ενώ αυτό συντελέστηκε στο 95% των νομών, σε πέντε νομούς δεν συντελέστηκε, γιατί το Εθνικό Τυπογραφείο ζητούσε πράγματα που δεν προβλέπονταν πουθενά από το νόμο. Ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι, είναι δύο χρόνια απλήρωτοι, δουλεύουν, παρέχουν εργασία.

Αυτήν τη ρύθμιση που φέρνουμε παρακαλώ να την κάνει δεκτή το Σώμα, αφού όλες οι πτέρυγες συμφωνούν. Επιτέλους, είναι μία εξόφθαλμη αδικία του κράτους έναντι αυτών των ανθρώπων.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ευαισθησία που επέδειξε η Κυβέρνηση στο θέμα της ηλεκτρικού ρεύματος, με την εντολή να επανασυνδεθεί το ρεύμα στους μη έχοντες, στους ανήμπορους μέσα σε περιόδους κρίσεων. Αυτή η Κυβέρνηση βρίσκει και τα χρήματα και τη δύναμη να τις καλύψει τέτοιες κοινωνικές ανάγκες.

Είναι πάρα πολύ θετικό, κύριε Υπουργέ. Πιστώνεται στην Κυβέρνηση αυτό. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις θα ξεπεραστούν. Η βούληση που υπάρχει είναι θετική και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως συνεχίστηκε και με το πετρέλαιο.

Αυτή η Κυβέρνηση και πέρσι και φέτος δίνει επίδομα θέρμανσης-πετρελαίου, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμη κι όταν δεν είχαμε την οικονομική κρίση. Αυτά θα πρέπει να τα αναγνωρίσουμε. Και σε περιόδους κρίσεων, η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πολιτεία, η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση έχει πραγματική ευαισθησία για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε οικονομική και κοινωνική αδυναμία.

 

Επιστροφή